| Utama | Post Baru | Kemaskini | Masuk | Keluar |

Tuesday, May 11, 2010

Dilema Wanita

Ketika usia meningkat naik dari remaja ke dewasa, bagi anak gadis mesti soalan ini yang akan keluar dari mulut insan-insan yang di temui "Bila nak kahwin?" "Dah ada boyfriend ke?" "Bila nak bertunang?". Dan macam-macam lagi soalan cepu emas. Tapi bila dah berumah tangga, masih ada lagi soalan-soalan cepu emas yang sentiasa keluar dari mulut-mulut insan sekeliling. Antara soalan-soalan keramat tu : "Bila nak ada anak?" "Hai berdua je ke? Bila plak nak bertiga?" dan macam-macam soalan-soalan yang agak bonus jugak la.

Kita tak mungkin dapat puaskan hati semua orang. Mulut orang akan sentiasa berkata-kata. Tanpa memikirkan soalan yang diajukan sensitif atau pun tidak. Bagi pasangan yang telah lama berumah tangga tapi belum dikurniakan anak, soalan sebegitu kadang kala boleh menyebabkan pergaduhan. Bagi insan-insan yang memahami mungkin soalan itu tak akan keluar dari mulut mereka demi menjaga perasaan insan yang di dalam dilema itu.

Bagi pihak keluarga pula ada yang memahami dan ada sesetengah yang tidak memahami. Lumrah hidup kan.... Terimalah seadanya. Just ignore bila soalan-soalan cepu emas tu diajukan. Smile and hope mereka doakan untuk kita. Tak guna nak marah-marah.... Buat sakit hati and tambah musuh plak. Bak kata pepatah : "Rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari". Apabila diri dicaci, ucapkanlah Alhamdulillah.... Allah sentiasa bersama dan ini semua sebahagian daripada ujianNya untuk hambaNya.

Soalan-soalan itu tak akan pernah habis walaupun sampai kita meninggal dunia. Lepas satu, satu lagi soalan akan diajukan. Apa pun, syukur alhamdulillah kerana masih diizinkan bernafas di bumi yang fana ini. Yang terbaik adalah mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan mereka. Amin....

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2010 by Sejenak D'Husza.