| Utama | Post Baru | Kemaskini | Masuk | Keluar |

Sunday, May 09, 2010

BisKuT AlmOnD LoNdOn

Bahan-bahan :
125gm Butter/mentega
1 Biji Kuning Telur
1 per 3 Gula Halus
Setengah Penutup Esen Vanila
2 Cawan Tepung Naik Sendiri
Badam (Dibakar)
Coklat Masakan
Coklat Rice
Cawan Kertas (saiz kecil)

Cara-cara Membuat :
1. Pukul butter dan gula halus sampai kembang atau ringan.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila.
3. Kemudian masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada mangkuk adunan.
4. Selepas itu, bentukkan adunan bulat-bulat dan masukkan badam di tengah-tengah. Dan letakkan di atas dulang pembakar. Buat sehingga adunan habis.
5. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
6. Biarkan biskut sejuk seketika.
7. Panaskan coklat di atas air panas untuk cairkannya. Apabila coklat sudah cair, masukkan sedikit minyak untuk bagi coklat tidak terlalu pekat.
8. Kemudian masukkan biskut yang telah sejuk sedikit demi sedikit dan letak di atas cawan kertas dan hiaskan dengan badam hiris atau coklat rice berwarna-warni. Ikut kreativiti anda.

* Ni Biskut favourite my husband. Tiap2 tahun wajib buat. Sedap ke tak hanya yang dah merasa je yang tahu. Hehheheehehe....jgn marah ye.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2010 by Sejenak D'Husza.